ΑΑΔΕ: Σε εξέλιξη η ανταλλαγή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών με χώρες της ΕΕ

0
5


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των στοιχείων των χρηματοοικονομικών λογαριασμών φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Πρόκειται για τη διαδικασία εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων, όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά το προηγούμενο έτος διενεργήθηκε επιτυχώς από την ΑΑΔΕ η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών με όσες δικαιοδοσίες είχαν τεθεί σε ισχύ και εφαρμογή από το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Η διαδικασία, η οποία υλοποιείται υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου 2018, στην περίπτωση κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως τις 20 Ιουνίου 2018 στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις της εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.