Βρούτσης για αδήλωτη εργασία: Τα στοιχεία εκθέτουν Αχτσιόγλου και ΣΥΡΙΖΑ [εικόνα]

0
0


«Τα στοιχεία του «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αδήλωτη εργασία εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ (Σεπτέμβριος 2013-Δεκέμβριος 2017) -για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας- που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας πριν από μερικές μέρες, ο κ. Βρούτσης τονίσει ότι «εκθέτει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του».

«Την ώρα που προσπαθούν να πείσουν τους πάντες -επιστρατεύοντας συνειδητά ψέματα και αλλοιώνοντας την αλήθεια- ότι “μάχονται” κατά της αδήλωτης εργασίας, έρχονται τα τελευταία στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ –που το ίδιο το υπουργείο εκδίδει- και τους διαψεύδουν» σημειώνει ο κ. Βρούτσης

«Τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών, ώστε να καταπολεμηθεί ακόμη περισσότερο η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν όλα όσα με τόσο μεγάλη “θέρμη” υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια έφεραν πενιχρά αποτελέσματα» εξηγεί και αναφέρει αναλυτικά:

«Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν ήδη στο 40,47%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 υποχώρησε στο 13,82%! Δηλαδή, μέσα σε μόλις δυο χρόνια, με μια δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων και με στοχευμένες πολιτικές, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση της κατά 26,65%!!! Έκτοτε, στα επόμενα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μειώθηκε μόλις κατά 2,17%!

«Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και όσο και αν δεν αρέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να την παραχαράξει!» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Υπ. Εργασίας: Διαστρεβλώνει τα στοιχεία

Απάντηση στον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, για την αδήλωτη εργασία δίνει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βρούτσης αρνείται να αποδεχτεί την αλήθεια και κατά την προσφιλή τακτική του καταφεύγει στο ψέμα και τη διαστρέβλωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «συνεχίζει να παρουσιάζει επιλεκτικά τα δεδομένα των εκθέσεων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα και επιδίδεται σε ασκήσεις πολιτικής προπέτειας».

«Είναι κοινώς αποδεκτό διεθνώς ότι ειδικά σε μεγέθη, όπως η αδήλωτη εργασία, τα μόνα ασφαλή δεδομένα είναι τα ετήσια. Επομένως, η πραγματική εξέλιξη των μεγεθών είναι η εξής: Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας ήταν 31,61% το 2013, 19,17% τα 2014, 16,48% το 2015, 13,58% το 2016 και 12,4% το 2017» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, τονίζει: «Ο κ. Βρούτσης, όμως, πέραν από το να διαβάζει τα δεδομένα, όπως τον βολεύουν, συνηθίζει να ξεχνάει και κάποια άλλα:

Από το 2015, σε σχέση με το παρελθόν, παρατηρείται μία διαρκής κλιμάκωση των ελέγχων. Από 27.635 το 2014, 34.054 το 2015, 34.421 το 2016 και 36.683 το 2017.

Επί υπουργίας του, αποδυναμώθηκε και συρρικνώθηκε η περιφερειακή διάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Το δυναμικό του ΣΕΠΕ μειώθηκε κατά 209 οργανικές θέσεις, από 1.038 σε 829 και καταργήθηκαν συνολικά 26 οργανικές μονάδες (9 Διευθύνσεις και 17 Τμήματα).

Η συνειδητή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 συνέβαλε στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

«Επειδή η σχέση του κ. Βρούτση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν επιφανειακή, του διαφεύγει, επίσης ότι, για πρώτη φορά, το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας:

  • Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας της υπερωρίας και της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Με την αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση τέτοιων μορφών παραβατικότητας.
  • Μόνο το διάστημα 2016-17, έχουν γίνει 623 έλεγχοι στον κλάδο των τραπεζών και έχουν επιβληθεί 2.811.175 ευρώ πρόστιμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα για παραβάσεις που αφορούν υποδηλωμένη εργασία» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει για μία ακόμη φορά τη ΝΔ, όσο επιλεκτικά και αν επιχειρεί να την παρουσιάσει».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.