Επίδειξη της ναυτικής ισχύος της Κίνας έκανε ο Σι Τζινπίνγκ – επιθέωρησε στόλο 48 πλοίων [εικόνες & βίντεο]

0
6


Επίδειξη της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας έκανε ο Σι Τζινπίνγκ με τη μεγαλύτερη επιθεώρηση στόλου που έγινε ποτέ στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν.

Φορώντας στολή παραλλαγής ο Κινέζος πρόεδρος επιθεώρησε 48 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο Liaoning , 76 μαχητικά αεροσκάφη και πάνω από 10.000 μέλη πληρωμάτων στη Σάνια της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Περισσότερα από τα μισά αυτά πολεμικά σκάφη εντάχθηκαν στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το Σι.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Κίνα συγκροτεί μια ναυτική δύναμη ικανή να προβάλει την ισχύ της στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό που περιβάλλουν τα αυξανόμενα οικονομικά συμφέροντα της χώρας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε το Πολεμικό Ναυτικό να παραμένει σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ώστε να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και να ενισχύσει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός πανίσχυρου ναυτικού. Θα επιταχύνουμε απαρέγκλιτα τον εκσυγχρονισμό του με στόχο να το καταστήσουμε παγκόσμιας κλάσης», είπε ο Σι στη διάρκεια της επιθεώρησης.

Η Κίνα ετοιμάζεται να διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας με πραγματικά πυρά στις 18 Απριλίου ανοικτά των ακτών της απέναντι από την Ταϊβάν -την οποία θεωρεί δική της επαρχία -, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή νόμου από τον Ντόναλντ Τραμπ που αναβαθμίζει το διπλωματικό καθεστώς της νησιωτικής χώρας επιτρέποντας επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Το Πεκίνο προειδοποίησε προχθές την Ουάσιγκτον να μην εγκαταλείψει την πολιτική της «μιας Κίνας» και να παίζει «το χαρτί της Ταϊβάν» στηρίζοντάς τη ώστε να αποκτήσει έναν μοχλό πίεσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Από την πλευρά της η Ταϊβάν χαρακτήρισε «ρουτίνα» τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια της Κίνας, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλειά της.

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.