Κολομβία: Ο ELN αναστέλλει τις «στρατιωτικές δραστηριότητές» του λόγω προεδρικών εκλογών

0
4


Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλλει τις «στρατιωτικές της δραστηριότητες» ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία σε κλίμα ηρεμίας.

«Ο ELN θα αναστείλλει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες από τις 00:00 της 25ης Μαΐου ως τα μεσάνυχτα της 29ης προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες που θα επιτρέψουν στην κολομβιάνικη κοινωνία να εκφραστεί στις εκλογές», ανέφερε η οργάνωση μέσω Twitter.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία θα διεξαχθεί την 27η Μαΐου.

Η τελευταία οργάνωση αριστερών ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία και διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές ξανάρχισε την περασμένη εβδομάδα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής στην Αβάνα.

Ο ELN ανέφερε πως ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση «θα αντιδράσει υιοθετώντας παρόμοια συμπεριφορά» κατόπιν αυτής «της επίδειξης συμφιλιωτικού πνεύματος» από μέρους της.

«Χαίρομαι πολύ (για την ανακοίνωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός) και ελπίζω επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα συνεχίσουμε να προχωράμε για να συνάψουμε συμφωνία (ειρήνης) το ταχύτερο δυνατό», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος από τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, που έλαβε το 2016 βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αφού διαπραγματεύθηκε–επίσης στην Κούβα–την ιστορική συμφωνία ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας του, τη FARC, αναγνωρίζει πάντως ότι είναι αδύνατον να υπογραφτεί παρόμοια συμφωνία με τον ELN πριν από το πέρας της δεύτερης θητείας του, τον Αύγουστο.

Και λέει επίσης πως φοβάται ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε για να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στην Κολομβία θα εκμηδενιστούν εάν η δεξιά, η οποία εναντιώνεται τόσο στη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη ήδη όσο και στις διαπραγματεύσεις με τον ELN, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο γερουσιαστής Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου (δεξιά, το κόμμα του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε) είναι το φαβορί της αναμέτρησης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι συνομιλίες, που είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, μετακινήθηκαν στην Αβάνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο να αποσύρει τη στήριξή της σε αυτές, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στα σύνορα Κολομβίας-Ισημερινού.

Η Αβάνα είχε ήδη φιλοξενήσει τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τον ELN από τον Δεκέμβριο του 2005 ως τον Αύγουστο του 2007.

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.