Μητσοτάκης: Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα

0
8


Μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα προκαλεί η «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, το κόστος όμως για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε ερωτήσεις για τις θέσεις του κόμματος του κυρίως σε ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής για την επόμενη μέρα που η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας, όπως είναι η μείωση της φορολογίας την οποία όπως είπε προτίθεται να εφαρμόσει, το προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Μακεδονικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση αλλά και την παιδεία. 

«Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στους Ανταποκριτές Ξένου Τύπου. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε πως η υπερβολική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης μιας εικόνας που δείχνει την Ελλάδα στα πρόθυρα πολέμου «δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης δήλωσε ότι το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει ως κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψει τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε «άντρα υποψήφιων τρομοκρατών». 

Σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Στην ερώτηση δημοσιογράφου τι θα έκανε ο ίδιος σε μια κατάσταση έντασης με την Τουρκία όπως η σημερινή, αν εκείνος βρισκόταν στην εξουσία, απάντησε: «Δεν θα είχα τον κ. Καμμένο υπουργό. Δεν το λέω γιατί έχω κάποιο λόγο να στοχοποιήσω τον κ. Καμμένο. Το λέω γιατί η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το είδαμε στα Σκόπια, το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά και ο κ. Τσίπρας αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία. Το κόστος όμως για την χώρα είναι πολύ μεγάλο». 

Οι δυο στρατιωτικοί

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την υπερβολική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της έντασης με την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν κατ ανάγκη τους εθνικούς στόχους, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. 

«Δεν νομίζω ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, οι εφημερίδες οι οποίες καθημερινά μας παρουσιάζουν στα πρόθυρα πολέμου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αφιερώνουν (στα ελληνικά μέσα αναφέρομαι) ένα 15λεπτο στην ένταση η οποία υπάρχει, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. Προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται. Για αυτό πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση. 

Δηλαδή να ξεκινήσει από την Τουρκία η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις της συνθήκης της Λωζάνης. Πιστεύω θα ήταν μια κίνηση θεωρώ απαραίτητη και αυτονόητη αλλά θα ήταν και μία κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας σήμερα να αντιμετωπίσει επιτέλους, ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, το ζήτημα των 2 στρατιωτικών που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η τονωση των εθνικιστικών ενστίκτων και από τις δυο πλευρές 

«Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μακεδονικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα Σκόπια δήλωσε: «Προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή, στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα, χωρίς να υπάρχει αν κρίνω από τις όποιες διαρροές, χωρίς να είναι μια ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού, αλλά αυτό αφορά την στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία».  

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο για το οποίο μιλάει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. «Μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την καταστροφική τριετία για την χώρα μας ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν σταθερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον. Σκοπός μου δεν είναι να διαχειριστώ τη μιζέρια, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Σκοπός μου ειναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν την θέση τους στο σχέδιο μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρας». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η παιδεία και η ασφάλεια. «Μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροή κεφαλαίων στη χώρα, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία ξεκινώντας από ένα επιθετικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επαναδιαπραγμάτευση του πλεονάσματος 3,5%

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως μια δική του κυβέρνηση δεν θα δεσμεύεται από ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε πως σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσει με τους θεσμούς τους «σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς» που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. 

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Αν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

«Δεν πρόκειται εγώ να δεχθώ να δεσμευθεί η χώρα σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το οποίο εγώ θα προτείνω στον ελληνικό λαό την επόμενη μέρα, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στο σχέδιο που θα ήθελαν οι θεσμοί για την επόμενη μέρα. 

Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων επειδή πιστεύω ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων αυτό είναι και το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο, όχι σε πρώτο χρόνο θέλω να το τονίσω αυτό, να συζητήσουμε και για τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022».

Μεταρρυθμίσεις

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα είναι «το πρώτο νομοσχέδιο», ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της παιδείας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει τα πανεπιστήμια να γίνουν «άντρα υποψήφιων τρομοκρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Αν μιλάμε για αντιμεταρρυθμίσεις προφανώς και θα υπάρξει άμεση παρέμβαση από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται π.χ. να ανεχθούμε το πλαίσιο που επέβαλαν οι υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση. Ούτε μπορώ να αφήσω τα πανεπιστήμια να είναι άντρα κακοποιών και υποψήφιων τρομοκρατών. Αρα αν μιλάμε για τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα γίνουν και μάλιστα άμεσα. 

Δεν πρόκειται επίσης να δεχθώ να έχουμε στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης μια τελείως περιττή πυραμίδα γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, οι οποίοι τελικά διορίζονται μόνο με κομματικά κριτήρια μόνο και μόνο για να παρκάρει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συγγενείς και φίλους σε θέσεις ευθύνης. Αν μιλάμε για τέτοιες παρεμβάσεις βεβαίως και θα γίνουν και μάλιστα γρήγορα. 

Το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο. Γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με έναν τρόπο αντικειμενικό και αποτελεσματικό και αξιοκρατικό». 

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.