«Πρόγευση» της μεταμνημονιακής εποπτείας στο συνέδριο του Economist

0
3


Μια πρόγευση του πως θα κινηθεί η Ελλάδα την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και ποιος θα είναι ο βαθμός ελευθερίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που ήδη όπως έχει προαναγγελθεί θα είναι σφιχτή θα δώσουν οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα που συμμετέχουν στο συνέδριο του Economist.

Σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στην Αθήνα τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και οι εκπρόσωποι των θεσμών Φίλιπ Γκέρσον (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) αναμένεται να δώσουν ένα δείγμα στο τι θα ισχύσει με το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας.

Εχει ήδη αποσαφηνιστεί ότι θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία όπερ σημαίνει τέσσερις αξιολογήσεις ετησίως για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι στο συνέδριο του Economist που πραγματοποείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα θα βρεθούν όλοι μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη και η εικόνα θα είναι πιο ολοκληρωμένη. 

Στα ερωτήματα που θα τεθούν στο συνέδριο και θα επιχειρηθούν να δοθούν απαντήσεις είναι τώρα που τελειώνει το τρίτο σχέδιο διάσωσης ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και αν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές να είναι αισιόδοξοι.

Πάντως χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό έκανε λόγο για το success story της Ευρώπης ενώ ο επικεφαλής του EWG, Xανς Φάιλμπριφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το κλείσιμο συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ενώ για τη μεταμνημονιακή εποχή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Εnhanced Surveillance), η οποία προβλέπει αξιολογήσεις των συμφωνηθέντων τέσσερις φορές τον χρόνο.

Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έλαβε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ως εκ τούτου η εποπτεία, μετά το πρόγραμμα, θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες.

Στο συνέδριο του Economist και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη επιχειρήσεων ενώ το βράδυ θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.