Σκοτώνεται η Μέρκελ με τον ΥΠΕΣ της για το προσφυγικό -Την απειλεί με αντάρτικο

0
2


Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής της αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Το πρωί διεκόπη η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Μπούντεσταγκ προκειμένου να συζητήσουν χωριστά οι Κ.Ο. των κομμάτων το θέμα της πολιτικής χορήγησης ασύλου καθώς η καγκελάριος επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, επιμένει ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία προερχόμενοι από άλλες χώρες της Ένωσης θα πρέπει να απωθούνται από τη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών φέρεται να απείλησε την Άνγκελα Μέρκελ ότι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα προχωρήσει μόνος του στην εφαρμογή του σχεδίου του κάνοντας χρήση της λεγόμενης «υπουργικής εξουσιοδότησης», καθώς η χθεσινή απόπειρα γεφύρωσης των διαφορών στη συνάντηση των δύο μαζί με τους πρωθυπουργούς της Βααυρίας και της Έσσης, Μάρκους Ζέντερ και Φόλκερ Μπουφιέ αντίστοιχα,  δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει η κυβέρνησή της μια μονομερή ενέργεια που μπορεί να ενοχλήσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες χάραξης ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Φέρεται δε να πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, που περιλαμβάνει διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσσότερο από τις προσφυγικές ροές, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Όμως το πρωί ο Βαυαρός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση δηλώνοντας ότι η Γερμανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να δώσει το παράδειγμα, αντί να περιμένει μια πανευρωπαϊκή λύση, που κατά τη γνώμη του είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα, όταν δεν έγινε αυτό εδώ και τρία χρόνια.

«Το λαό μας πρέπει να σκεφτούμε, κι όχι να εστιάζουμε συνέχεια σ’ ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, προσπαθούν να χαράξουν μια ενιαία γραμμή στο προσφυγικό, αλλά η σκληροπυρηνική γραμμή των Βαυαρών τους έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τους άλλους δύο εταίρους.

Ο Ζεεχόφερ, ωστόσο, θέλει μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου να έχει δώσει δείγματα αυστηρότερης πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού, υπό την πίεση του κινδύνου νέων διαρροών των ψηφοφόρων της CSU στην ξενοφοβική AfD. Κι έχει βρει έναν ένθερμο υποστηρικτή στο πρόσωπο του Αυστριακού καγκελάριου. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αποκάλεσε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών «ισχυρό εταίρο της Αυστρίας» εντείνοντας την πίεση προς την Μέρκελ, ενώ πρότεινε μια «συμμαχία των προθύμων» μεταξύ Αυστρίας, Γερμανίας και Ιταλίας με στόχο την μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

 

Αφήσετε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.